BankID – din e-legitimation

BankID används för inloggning och signering i Internetbanken och Mobilbanken. Vi erbjuder både Mobilt BankID och BankID på fil.

Mobilt BankID

Med Mobilt BankID har du alltid ditt BankID med dig och kan logga in i Internetbanken från vilken dator eller surfplatta som helst. Du kan ha flera mobila BankID samtidigt, t.ex. ett i din mobil och ett i din surfplatta (ett per enhet). 

Skaffa Mobilt BankID

  • Logga in i Internetbanken, gå till sidan BankID och klicka på Hämta Mobilt BankID. Följ sedan instruktionerna. Du kommer bl.a. att bli ombedd att ladda ner BankID säkerhetsapp i AppStore, Google Play eller Windows Phone Store. I appen skapar du en säkerhetskod på 6-8 tecken (endast siffror). Nästa gång du ska logga in kan du välja att logga in med Mobilt BankID.

  • Ny kund? Besök något av våra kontor för att ansluta dig till Internetbanken. Om du inte är ansluten till Internetbanken behöver du först besöka ett kontor för att hämta ut en startkod. Med startkoden kan du ladda ner både Mobilt BankID och BankID på fil.

Giltighetstid

Ditt BankID är giltigt i ett år. Innan giltighetstiden går ut behöver du ladda ner ett nytt Mobilt BankID. Giltighetstiden ser du i BankID säkerhetsapp, klicka på Om BankID.

Frågor och svar

Frågor och svar om Mobilt BankID >>'

Tekniska krav

Tekniska krav för Mobilt BankID >>

 

Tekniska förutsättningar: Mobilt BankID fungerar i mobiltelefoner och surfplattor med Apple iOS, Google Android eller Windows Phone 8. Läs mer på http://support.bankid.com/hw. Beroende på abonnemang kan du behöva betala operatören för den tid du är uppkopplad eller för överförd datamängd. Vid användning i utlandet har de flesta mobiloperatörer en högre kostnad för överförd datamängd. 

 


BankID på fil

BankID på fil använder du tillsammans med BankID säkerhetsprogram på din dator. Du kan ha flera BankID på olika datorer.

Skaffa BankID på fil

  • Har du redan ett Mobilt BankID, loggar du in i Internetbanken och hämtar/beställer ett BankID på fil till din dator.

  • Kom in till något av våra kontor för att ansluta dig till Internetbanken. Du identifierar dig med en godkänd legitimation och får en startkod som gör det möjligt för dig att logga in i Internetbanken och beställa ett BankID. Din startkod är giltig i 30 dagar från att du kvitterat ut den och med den kan du beställa både Mobilt BankID och BankID på fil.

  • På inloggningssidan i Internetbanken väljer du ”Hämta BankID med startkod”. I nästa steg väljer du ”Hämta BankID på fil”. Om du inte har BankID säkerhetsprogram på din dator länkas du automatiskt till installationssidan för programmet. Du laddar ner ditt BankID till din dator och anger ett lösenord på minst tolv tecken, varav minst en siffra och minst fyra bokstäver. Du bör även blanda stora och små bokstäver och även använda något specialtecken (t.ex. ! eller #). Observera att du inte kan använda mellanslag i ditt lösenord. Tänk på att inte heller använda personrelaterade uppgifter (t.ex. personnummer, adress eller barnens namn) som lösenord. Du kan när som helst ändra ditt lösenord.

  • När du ska logga in nästa gång väljer du ”Logga in med BankID på fil” och loggar in med det lösenord du valde.

Giltighetstid

Ditt BankID är giltigt i ett år. Du får en påminnelse i Internetbanken 60 dagar innan det går ut och du väljer då att ladda ner ett nytt BankID. Om du fortfarande inte laddat ner ett nytt Bank ID när det är mindre än 30 dagar kvar tills det gamla går ut, kommer du automatiskt till beställningssidan för BankID när du loggar in i Internetbanken. 

Frågor och svar

Kan jag kopiera mitt BankID (exportera/importera) för att kunna använda det på flera datorer? 

I den senaste versionen av BankID säkerhetsprogam finns ingen exportfunktion. Istället rekommenderar vi dig att använda Mobilt BankID. Du kan även beställa flera BankID med hjälp av en startkod.

Fler frågor och svar om BankID på fil >>

Tekniska förutsättningar: Internetbanken och BankID på fil fungerar bäst med nya versioner av de vanligaste webbläsarna, tekniska krav för Internetbanken. Mobilt BankID fungerar i mobiltelefoner och surfplattor med Apple iOS, Google Android eller Windows Phone.

Spärr av BankID

Spärra ditt BankID om det kommit i orätta händer.

Många användningsområden

Med hjälp av BankID kan du även utföra ett antal andra vardagsärenden via Internet. Du kan exempelvis deklarera på nätet, göra anmälan hos Försäkringskassan och göra adressändring. BankID förvaltas av Finansiell ID-Teknik BID ABn (se www.bankid.com). 

Även för dig under 18 år

När du fyllt 13 år kan du skaffa ett eget BankID (eller Mobilt BankID) för att logga in i Internetbanken.